Savonlinnan luontoelokuvafestivaalilla syvennytään energiantuotantoon sekä hypätään tuntemattomaan huippututkijoiden matkassa. Avajaisnäytöksessä nähdään ensi-iltansa saava Riikka Kaihovaaran Kuningattaren kuolmea. Festivaalilla pureudutaan energiantuotannon ja -kulutuksen kysymyksiin, seurataan huippututkijoita heidän tutkimusmatkoillaan maapallon ääriolosuhteisiin sekä lauletaan ja valokuvataan metsän siimeksessä.
FIRE OF LOVE (2022) Festivaalilla pureudutaan energiantuotannon haasteisiin
Kysymys energiantuotannosta ja -kulutuksesta on yksi ympäristökriisin polttavimmista aiheista ja sen ajankohtaisuutta on entisestään lisännyt käynnissä oleva Ukrainan sota. Tämän vuoden festivaalilla teemaan syvennytään useista eri näkökulmista. NUCLEAR FOREVER (2020) on katsaus ydinvoiman ristiriitaisiin ja monimutkaisiin ulottuvuuksiin. Palkittu ja omaperäinen tiededokumentti CARBON – THE UNAUTHORIZED BIOGRAPHY (2022) taas kertoo ennennäkemättömällä tavalla hiilen elämäntarinan.
Suomen energiapoliittisten ratkaisujen seurauksia havainnollistetaan SOMPIO -näytöksessä. Sodan jälkeisessä jälleenrakennushuumassa Kemijokisuun Isohaara valjastettiin sähköntuotannolle ja kartalle piirrettiin Lokan ja Porttipahdan tekoaltaat. Näytöksessä valotetaan kahden dokumentin voimin tekoaltaiden seurauksia niin luonnolle kuin paikallisille asukkaillekin.
Maailmanpoliittisen tilanteen, ympäristökriisin ja energian yhteenkietoutuneesta suhteesta keskustellaan myös festivaalin energia-teemaisessa seminaarissa, joka järjestetään yhteistyössä Greenpeacen kanssa.
Kuljemme tutkijoiden matkassa tulivuorille, jäätiköille ja arkistojen syövereihin
Maailman salaisuuksien selvittämiseksi uraauurtavien tutkijoiden on välillä lähdettävä hurjiinkin olosuhteisiin. Uutuusdokumentissa FIRE OF LOVE (2022) kurkistetaan tulivuorien syövereihin, kun taas elokuva INTO THE ICE (2022) vie katsojat seikkailulle Grönlannin jäätikön sisuksiin. FIRE OF LOVE -näytöksessä kuulemme myös Helsingin yliopiston tulivuoritutkijaa Arto Luttista. Dokumentit muistuttavat, miten omistautuminen tuntemattoman tutkimukselle voi tuottaa meille täysin uutta tietoa ympäristöstämme sekä pelastaa ihmishenkiä ja kokonaisia ekosysteemejä.
Näköalan tutkimustyöhön tarjoaa myös festivaalin avajaiselokuva KUNINGATTAREN KUOLEMA (2022). Kotimainen elokuva pureutuu meneillään olevan pölyttäjäkadon syihin seuratessaan nuoren tutkijan, Lotta Kailan, pyrkimystä selvittää torjunta-aineiden vaikutusta tärkeimpiin pölyttäjiin, mehiläisiin ja kimalaisiin. Elokuva saa ensi-iltansa Luontoelokuvafestivaalilla. Avajaisnäytöksen alussa näytetään myös Suomen ensi-iltansa saava lyhytelokuva TRUE BUG (2022), joka on leikkisä elokuva myötätunnosta toisia olentoja kohtaan.
KUNINGATTAREN KUOLEMA (2022)
Festivaali tarjoaa elokuvia myös koko perheelle. Yli 200-vuotiaan tammen elämää seuraava eläinten, kasvien ja vuodenaikojen kielellä puhuttu elokuva HEART OF OAK (2022) on meditatiivinen luontoelokuvaelämys, joka sopii myös perheen pienemmille. Vauhtia ja seikkailuja on sen sijaan tarjolla kotimaisessa uutuuselokuvassa SIHJA – KAPINAA ILMASSA (2021). Lumoava koko perheen elokuva kertoo kurittoman keijun ja yksinäisen kaupunkilaispojan välisestä ystävyydestä ja pyrkimyksestä estää ympäristökatastrofi.
HEART OF OAK (2022) Festivaali levittäytyy metsän siimekseen ja rantakallioille
Elokuvien lisäksi yleisö pääsee osallistumaan festivaalin ohjelmaan työpajojen ja retkien muodossa. Festivaalilla on mahdollista lähteä esimerkiksi luontoretkelle Sulosaareen koomikko ja ympäristöaktivisti Iikka Kiven johdolla. Retkillä tutustutaan syyskesän linnustoon ja käydään läpi lintukuvaamisen perusasioita. Metsässä raikaa ! - työpajassa yleisöllä on taas tilaisuus päästää oma ääni valloilleen luonnon helmassa. Työpajassa tutustutaan Tuuletar-yhtyeestä tunnetun Sini Koskelaisen johdolla kiehtovaan karjankutsutekniikkaan nimeltä ’kulning’. Viikonlopun aikana on tarjolla myös muita osallistavia taide- ja käsityöpajoja niin lapsille kuin aikuisillekin.
Sini Koskelaisen Metsässä raikaa! -työpaja Jälleen tänä vuonna festivaalilla nautitaan elokuvista myös ulkona. Tunnelmallinen Riihisaaren Elokuvapiknik järjestetään solidaarisuudessa Ukrainan kansalle. Piknikillä nähdään ukrainalainen avantgarde -elokuva IN SPRING (1929), joka kuvaa kevään tuloa 1920-luvun Kiovassa. Piknikin vapaaehtoinen pääsymaksu ohjataan maksettavaksi suoraan Unicefille Ukrainan sodan uhrien tukemiseksi. Tänä vuonna elokuviin pääsee myös öisissä tunnelmissa. Ensi kertaa järjestettävässä yönäytöksessä valkokankaan valtaa japanilainen omaleimainen klassikon uudelleentulkinta SHIN GODZILLA - GODZILLAN PALUU (2016).
Comentários